Технологија за сигурност во автомобилот


 • Сигурност

  Систем кој помага за заштита на пешаци

  Овој систем ги препознава возилата и пешаците на патот, на тој начин, што Ве предупредува за нивната присутност. Доколку не реагирате, системот автоматски ќе почне да свртува. Оваа нова технологија помага за смалување на можните незгоди, а делува кај бризна до 80 km/h

  fordСветла кои ја подобруваат видливоста во завои

  Прилагодливите светла Ford Dynamic LED обезбедуваат прецизни и силни светлосни снопови, кои автоматски се прилагодуваат на различни услови на возење и услови на патот. Додека се вклучени дневните светла, традиционалните покажувачи на насоката ги надоместуваат покажувачите од LED-траката која се осветлува и така станува видлива. Покрај се, постои и збор и на долги светла кои, исто така, автоматски се прилагодуваат, не ги заслепуваат другите возачи, ја следат патеката за да ја зголемат видливоста при возењето на завои.

  Усогласениот сигурносен систем се активира во дел од секунда

  Напредниот паметен заштитен систем (IPS) усогласува неколку сигурносни функции со што обезбедува најголема можна мерка на заштита за Вас и вашите патници. Освен цврстата рамка на патничката кабина, која ја впијува енергијата од ударот, во S-MAX постои и напредна технологија на седиштата и сигурносните појави кои ја намалуваат можноста за повреди во случај на незгода.

  fordДополнителна помош при возење наназад

  Оваа потполно нова технологија ги препознава возилата кои доаѓаат во текот на возење наназад, при што сигнализира со звучно предупредување, а вооедно се пали и светло на ретровизорот на онаа страна каде што се приближува возилото.

  Повеќе сила за свртување по потреба

  Помош при свртување по потреба (EBA) на вашиот автомобил му овозможува најголема ефективност при вртење по потреба. Овој систем препознава колку силно сте ја притиснале кочницата и таа сила, по потреба, автоматски ја зголемува.

  fordРетровизори кои гледаат она што Вие не можете да го видите

  Системот за препознавање „слепите точки" (BLIS) помага сигурно да преминете во друга возна патека бидејќи употребува радарски сензори, а тие препознаваат возила кои се наоѓаат на слепа точка на обете страни на автомобилот. Доколку сензорите препознаат возило кое Вие не го гледате, ќе Ве предупредат со запалувањње на портокалово светло.


  fordСигирност и во најсложените ситуации

  Возилото е опремено со електтронска програма за стабилизација (ESP), кој обединува повеќе технологии, засновани да овозможат што е можно поголема контрола над автомобилот. Кога сензорите ќе препознаат неочекувана промена кај управувањето, свртување и однесување на автомобилот, кои може да предизвикаат губење контрола над возилото, EPS системот ќе ја прилагоди брзината на одредено возило и така ќе обезбеди стабилност, односно ќе спречи негово пролизгување. Функциојата на составот EPS вклучува помош при возење на угорница, помош при свртување по потреба и електронска апсорпција воздух во кочницата.

  fordНапреден систем на воздушните перничиња

  Воздушните перничиња за возачот ја оптимизираат заштитата на градниот кош, додека воздушното перниче за колена ги штити долните делови на телово. Страничните воздушни перничиња за карлицата и торзото на предните седишта е обликуван Вас да ве заштити, додека воздушните завеси нудат дополнителна заштита во сите три реда седишта. Новите странични воздушни перничиња може да се изберат и за крајните седишта во вториот ред. Затегнувачите за сигурносните појаси и ограничувањето на оптеретувањето, кои се прицврстени за тие седишта, ги штитат патниците од удари бидејќи значајно ги забавуваат. Предпредувањето за сигурносните појаси се дел од сериската опрема, така што секогаш ќе знаете дали сите патници сигурно се врзани.
  Да се обезбеди сигурност на децата. Вториот ред на седишта е прицврстен со ISOFIX за детски седишта.

  fordFord SYNC со функцијата Помош при потреба може да побара помош и кога Вие не можете

  Важен дел од системот Ford SYNC, кој може да спаси живот, е Помош при потреба. Во случај на незгода, во која е активирана воздушното перниче или е исклучена пумпата за гориво, оваа технологија место Вас, автоматски, може да побара надлежна итна помош. Може да воспостави повик и да разговара со итната слуѓба доколку тоа Ви е потребно. Системот ќе посредува со клучите информации, како што се GPS-координатите, дури и доколку не сте при свест.*


  * Фордовата Помош при потреба делува во повеќе до 30 европски држави. Оваа функција дејствува кога е поврзана со мобилен телефон, кога се активира воздушното перничње (не ги вклучува воздушните перничиња на колената) или кога сензорот кој препознава удар го исклучи пумпата за гориво. Говорната функција и Помош при потреба не се на располагање на сите европски јазици.

 • Заштита

  Сеопфатен пакет на сигурносни системи кај потполно новиот S-MAX ќе помогне во заштита на вашиот автомобил и кај најупорните крадци.

  Алармна заштита

  Алармниот систем Thatcham 1. категорија е систем кој се вклучува автоматски кога ќе го заклучите возилото, а силен аларм ќе се огласи при насилно влегување, подигнување на возилото или доколку сензорите откријат движења во внатрешноста на возилот.


Bookmark & Share