Cookie водич

ФОРД ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА
Во Форд, ние користиме технологии како колачиња, пиксели и локално складирање за да ги направиме нашите веб-страници полесни за користење и да прилагодиме содржина која ќе биде порелевантна за вас. Овој водич е дизајниран за да објасни што се колачиња; намената на оние колачиња што се користат на веб-страниците на Форд и кои опции ги имате за да да ги контролирате или избришете - ако одлучите дека сакате.
Што е колаче?
Речиси секоја веб-страница ја користи технологијата колачиња. Колаче е мала датотека која серверот ја презема на вашиот персонален компјутер или мобилен телефон кога ќе посетите некоја веб-страница. Кога следниот пат ќе се вратите на страницата користејќи го истиот уред, вашиот компјутер проверува дали има колаче кое веб-страницата го препознава. Доколку има такво колаче, тој комуницира со веб-страницата и и овозможува на веб-страницата да ги чита информациите што се чуваат во неа. Ова и овозможува на страницата да препознае дека пребарувачот бил и претходно посетен и, во некои случаи, може да влијае на прикажаната содржина.
Повеќе информации за колачиња можете да најдете на:
• www.allaboutcookies.org
• www.youronlinechoices.eu
• www.google.co.uk/policies/technologies/cookies
Какви колачиња користиме ние?
Колачињата кои се користат на оваа веб-страница се категоризирани подолу. Истите се засноваат на категориите опишани во на ICC UK Cookie водичот.
http://www.iccwbo.uk/pages/privacy
Категорија бр. 1 - "Строго неопходни" колачиња
Овие колачиња се од суштинско значење во овозможувањето на движење низ веб-страницата користење на нејзините карактеристики, како што е пристапот до безбедни области на веб-страницата. Без овие колачиња, услугите како што се кошничките за купување или е-фактурирањето не може да се обезбедат.
Строго неопходни колачиња
Колаче Опис на колачето
JSESSIONID Ова колаче ги задржува информациите за вашата историја на пребарување за времетраењето на таа сесија.
ford Ги складира преференците на корисникот (како што се овозможени услуги) на долг период.
Категорија бр.2 - "Колачиња за перформанс"
Овие колачиња преземаат информации за тоа како нашите посетители ја користат веб-страницата. На пример, тоа ни овозможува да знаеме кои страници посетителите најчесто ги посетуваат и дали добиваат пораки за грешки од веб-страниците. Овие колачиња не преземаат информации кои го идентификуваат посетителот. Сите информации кои се преземени преку овие колачиња се агрегирани и затоа се анонимни. Се користат само за да се подобри начинот на кој функционира нашата веб-страница.
Колачиња за перформанс
Колаче Опис на колачето
_gid, _gat, _ga Помага да ја подобриме содржината на нашите веб-сајтови, давајќи ни основни информации за следење. На пример, колку пати сте ја посетиле страницата, од кој пребарувач сте пребарувале, како и клучниот збор кој сте го користеле.
Категорија бр.3 – "Колачиња за функционалност"
Овие колачиња овозможуваат веб-страната да ги запамети сите избори кои ги правите. Ова може да го вклучува вашето корисничко име, јазикот кој го користите или регионот во кој се наоѓате и да Ви обезбеди подобрени и попресонализирани карактеристики. На пример, веб-страница може да ви овозможи да добивате локални временски извештаи или вести во врска со сообраќајот преку зачувување на регионот во кој сте моментално лоцирани во колаче. Овие колачиња исто така може да се користат за да се запаметат промените што сте ги направиле на големината на текстот, фонтовите и другите делови на веб-страниците кои сте ги прилагодиле на Вашите потреби.
Тие исто така може и да се користат за да обезбедат услуги кои сте ги побарале, како што се гледање на видео или коментирање на блог. Информациите од овие колачиња можат да бидат анонимизирани и затоа не можат да ја следат вашата активност на пребарување на други веб-страници.
Колачиња за функционалност
Колаче Опис на колачето
ford_cookie_legislation_seen, _cookietimer Складира информации околу тоа дали сме ве известиле за употреба на колачиња на нашите веб-страници.
__atuvc, __atuvs, bku, loc, mus, na_id, na_tc, ouid, ssc, uid, ups, uvc Помага во споделувањето на податоците на социјалните медиуми.


NID Google maps
Категорија бр. 4: Колачиња за таргетирање/рекламирање
Овие колачиња се користат за да прикажат рекламите кои се порелевантни за вас и поприлагодени на вашите интереси. Тие исто така се користат за ограничување на бројот на прикажување на реклами, како и за мерење на ефективноста на рекламната кампања. Тие се обично поставени од рекламни мрежи со дозвола на операторот на веб-страницата. Тие паметат кои веб-страници сте ги посетиле и оваа информација се споделува со други рекламни организации. Доста често, овие колачиња се поврзуваат со функционалноста на страницата обезбедена од другата организација.
Web сигнали
Некои од нашите веб-страници може да содржат електронски слики познати како Web сигнали (понекогаш познати како чисти гифови) кои ни овозможуваат да ги изброиме корисниците кои ги посетиле овие страници.
Web сигналите преземаат само ограничен број на информации, кои вклучуваат број на колачето; времето и датумот на преглед на страницата и опис на страницата на која се наоѓа Web сигналот.
Постојат и веб-сигнали кои се поставени од трети лица (рекламни организации). Истите не содржат никакви лични информации и се користат само за следење на нивото на ефективност на одредена кампања.
Колачиња за таргетирање/рекламирање
Колаче Опис на колачето
XXX Lorem ipsum
Контролирање и бришење на колачињата
Ако сакате да го промените начинот на кој пребарувачот користи колачиња, вклучувајќи блокирање или бришење на колачиња од веб-страниците на Ford (или било која друга веб-страница), тоа можете да го направите со промена на поставките на пребарувачот.
За контрола на колачињата, повеќето пребарувачи ви дозволуваат да ги прифатите или отфрлите сите колачиња, да прифаќате само одредени типови на колачиња или да Ве известуваат секогаш кога некоја веб-страница сака да зачува колаче. Исто така, лесно можете и да ги избришете колачињата кои веќе се зачувани на вашиот уред од страна на пребарувачот.
Процесите за контролирање и бришење на колачиња варираат во зависност од тоа кој пребарувач го користите. За да дознаете како да го направите тоа со конкретен пребарувач, можете да ја користите функцијата Помош или, пак, можете да ја посетите веб-страницата http://www.aboutcookies.org која објаснува, чекор-по-чекор, како да ги контролирате и избришете колачињата во повеќето пребарувачи.

Bookmark & Share