ФОРД ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА

Во Фордние користиме технологии како колачињапиксели и локално складирање за да ги направиме нашите веб-страници полесни за користење и да прилагодиме содржина која ќе биде порелевантна за васОвој водич е дизајниран за да објасни што се колачињанамената на оние колачиња што се користат на веб-страниците на Форд и кои опции ги имате за да да ги контролирате или избришетеако одлучите дека сакате.

Што е колаче? 

Речиси секоја веб-страница ја користи технологијата колачиња. Колаче е мала датотека која серверот ја презема на вашиот персонален компјутер или мобилен телефон кога ќе посетите некоја веб-страница. Кога следниот пат ќе се вратите на страницата користејќи го истиот уред, вашиот компјутер проверува дали има колаче кое веб-страницата го препознава. Доколку има такво колаче, тој комуницира со веб-страницата и и овозможува на веб-страницата да ги чита информациите што се чуваат во неа. Ова и овозможува на страницата да препознае дека пребарувачот бил и претходно посетен и, во некои случаи, може да влијае на прикажаната содржина.

Повеќе информации за колачиња можете да најдете на:

 

Какви колачиња користиме ние? 

Колачињата кои се користат на оваа веб-страница се категоризирани подолуИстите се засноваат на категориите опишани во на ICC UK Cookie водичот.

http://www.iccwbo.uk/pages/privacy


Категорија бр. 1 - "Строго неопходни" колачиња

Овие колачиња се од суштинско значење во овозможувањето на движење низ веб-страницата користење на нејзините карактеристикикако што е пристапот до безбедни области на веб-страницатаБез овие колачињауслугите како што се кошничките за купување или е-фактурирањето не може да се обезбедат.

 

Строго неопходни колачиња 

Колаче

Опис на колачето 

JSESSIONID

Ова колаче ги задржува информациите за вашата историја на пребарување за времетраењето на таа сесија.

 

ford

Ги складира преференците на корисникот (како што се овозможени услугина долг период

Категорија бр.2 - "Колачиња за перформанс" 

Овие колачиња преземаат информации за тоа како нашите посетители ја користат веб-страницата. На пример, тоа ни овозможува да знаеме кои страници посетителите најчесто ги посетуваат и дали добиваат пораки за грешки од веб-страниците. Овие колачиња не преземаат информации кои го идентификуваат посетителот. Сите информации кои се преземени преку овие колачиња се агрегирани и затоа се анонимни. Се користат само за да се подобри начинот на кој функционира нашата веб-страница.

 

Колачиња за перформанс 

Колаче 

Опис на колачето 

_gid, _gat, _ga

Помага да ја подобриме содржината на нашите веб-сајтовидавајќи ни основни информации за следењеНа примерколку пати сте ја посетиле страницатаод кој пребарувач сте пребарувалекако и клучниот збор кој сте го користеле.

 

Категорија бр.3 – "Колачиња за функционалност"

Овие колачиња овозможуваат веб-страната да ги запамети сите избори кои ги правите. Ова може да го вклучува вашето корисничко име, јазикот кој го користите или регионот во кој се наоѓате и да Ви обезбеди подобрени и попресонализирани карактеристики. На пример, веб-страница може да ви овозможи да добивате локални временски извештаи или вести во врска со сообраќајот преку зачувување на регионот во кој сте моментално лоцирани во колаче. Овие колачиња исто така може да се користат за да се запаметат промените што сте ги направиле на големината на текстот, фонтовите и другите делови на веб-страниците кои сте ги прилагодиле на Вашите потреби.

Тие исто така може и да се користат за да обезбедат услуги кои сте ги побарале, како што се гледање на видео или коментирање на блог. Информациите од овие колачиња можат да бидат анонимизирани и затоа не можат да ја следат вашата активност на пребарување на други веб-страници.

Колачиња за функционалност 

Колаче

Опис на колачето 

ford_cookie_legislation_seen, _cookietimer

Складира информации околу тоа дали сме ве известиле за употреба на колачиња на нашите веб-страници.

__atuvc, __atuvsbkulocmusna_idna_tcouidsscuid, ups, uvc

Помага во споделувањето на податоците на социјалните медиуми. 

 

NID

Google maps 

 

Категорија бр. 4: Колачиња за таргетирање/рекламирање 

Овие колачиња се користат за да прикажат рекламите кои се порелевантни за вас и поприлагодени на вашите интереси. Тие исто така се користат за ограничување на бројот на прикажување на реклами, како и за мерење на ефективноста на рекламната кампања. Тие се обично поставени од рекламни мрежи со дозвола на операторот на веб-страницата. Тие паметат кои веб-страници сте ги посетиле и оваа информација се споделува со други рекламни организации. Доста често, овие колачиња се поврзуваат со функционалноста на страницата обезбедена од другата организација.

Web сигнали

Некои од нашите веб-страници може да содржат електронски слики познати како Web сигнали (понекогаш познати како чисти гифовикои ни овозможуваат да ги изброиме корисниците кои ги посетиле овие страници.

Web сигналите преземаат само ограничен број на информациикои вклучуваат број на колачетовремето и датумот на преглед на страницата и опис на страницата на која се наоѓа Web сигналот.

Постојат и веб-сигнали кои се поставени од трети лица (рекламни организации)Истите не содржат никакви лични информации и се користат само за следење на нивото на ефективност на одредена кампања.

Колачиња за таргетирање/рекламирање 

Колаче

Опис на колачето 

XXX

Lorem ipsum

Контролирање и бришење на колачињата 

Ако сакате да го промените начинот на кој пребарувачот користи колачињавклучувајќи блокирање или бришење на колачиња од веб-страниците на Ford (или било која друга веб-страница), тоа можете да го направите со промена на поставките на пребарувачот.

 

За контрола на колачињата, повеќето пребарувачи ви дозволуваат да ги прифатите или отфрлите сите колачиња, да прифаќате само одредени типови на колачиња или да Ве известуваат секогаш кога некоја веб-страница сака да зачува колаче. Исто така, лесно можете и да ги избришете колачињата кои веќе се зачувани на вашиот уред од страна на пребарувачот.

 

Процесите за контролирање и бришење на колачиња варираат во зависност од тоа кој пребарувач го користите. За да дознаете како да го направите тоа со конкретен пребарувач, можете да ја користите функцијата Помош или, пак, можете да ја посетите веб-страницата http://www.aboutcookies.org која објаснува, чекор-по-чекор, како да ги контролирате и избришете колачињата во повеќето пребарувачи.HotJar колачиња

HotJar го користиме со цел подобро да ги разбереме потребите на нашите корисници и да ја оптимизираме услугата и корисничкото искуство. HotJar е технолошка услуга која ни помага подобро да го разбереме искуството на корисниците (на пр. колку време поминуваат на кои страници, на кои линкови избираат да кликнат, што прават и што не им се допаѓа на корисниците итн.) и тоа ни овозможува да ги изградиме и одржуваме услугите врз основа на повратните информации од корисниците. HotJar користи “колачиња” и други технологии за собирање на податоци за однесувањето на нашите корисници и нивните уреди (во одредени уреди IP адресата која е зачувана во инонимна форма), големината на екранот на уредот, тип на уредот (уникатни идентификатори на уредот), информации за прелистувачот, географска локација (само држава), претпочитан јазик што се користи за прикажување на нашата веб-страница). HotJar ги складира овие информации во псевдонимизиран кориснички профил. Ниту HotJar, ни ние никогаш нема да ги користиме овие информации за да идентификуваме поединечни корисници или да ги усогласиме со дополнителни податоци за поединечен корисник. За повеќе детали. Погледнете ја политиката за приватност на HotJar.